Hver femte kræftpatient er bange eller bekymret for tilbagefald af kræftsygdommen 

Tiden efter kræftbehandling............

En glad tid, med overskud, glæde og energi – eller en tid med træthed, udmattelse, angst og mangel på energi?

De fleste forventer glæde, energi og overskud fordi behandlingen er krævende og hård ved kroppen, derfor er det naturligt at forvente mere energi, samt glæde og gnist når behandlingen slutter.

Tiden efter behandlingen er en forlængelse af behandlingsforløbet, men vi er ofte ikke helt klar over hvordan vi skal sætte ord på denne fase.

Jeg kalder den fase 3, eller opfølgnings-/kontrolforløbet

Mange kræftpatienter oplever et stort ansvar for at koordinere aftaler og reagere på symptomer i deres opfølgningsforløb.

Som kræftpatient får man en stor del af ansvaret for selv at reagere på symptomer.

Alligevel er det kun henholdsvis 27 % og 17 %, der i høj grad ved hvilke symptomer, der kan være tegn på tilbagefald eller på senfølger.

90 % er dog klar over, hvem de skal kontakte, hvis de oplever tegn på tilbagefald, mens langt færre ved, hvem de skal kontakte ved tegn på senfølger (71 %).

Frygt for tilbagefald er en af alvorlige følger af et kræftforløb, som ikke har et fast opfølgningsforløb i systemet.

Hver femte kræftpatient angiver, at de ofte eller hele tiden er bange eller bekymrede for tilbagefald af kræftsygdommen.

Jeg møder dagligt denne gruppe af kræftpatienter eller tidligere kræftpatienter, de har været ved forskellige hjælpere og de har søgt hjælp.

Egen læge er den der kan henvise til eksperter, og mange har heldigvis et rigtig godt forhold til deres egen/praktiserende læge.

Det kan være en udfordring, at egen læge ikke er en del af behandlingsforløbet, som foregår på hospitalets specialafdelinger.

Der er også ofte flere dele af sundhedsvæsenet involveret i forløbet. Det kan være vanskeligt at finde rundt i om det er sygehuset, kommunen eller praktiserende læge man skal have hjælp af.

Fase 3 er den fase i et kræftforløb, hvor ansvaret for at opdage symptomer og bivirkninger skifter tilbage til patienten, mellem kontroller der er planlagt med fast intervaller.

Det er også i denne fase, hvor de fleste skal tilbage på arbejdsmarkedet og finde ud af hvad de kan klare og hvilke behov de har.

Fase 3 er lang og kan kræve hensyn – og især Jobcentre har ikke nødvendigvis kompetencer til at vurdere hvor længe en deltidssygemelding kan være nødvendig.

(Tal fra Kræftens bekæmpelses Barometerundersøgelse fra 2019)

Leder du efter en tid?