Behandlingen er slut, og spørgsmålet dukker op igen og igen. Familien og venner spørger og arbejdspladsen melder sig også med spørgsmålet.
Det kan være en udfordring at finde det rette tidspunkt at starte op på arbejde efter en lang sygemelding på grund af kræft.
Mette har været sygemeldt i 11 måneder, kræftforløbet er ved at være slut, hvad angår aktiv behandling på sygehuset. Hun er dermed færdigbehandlet og skal nu komme til kontroller med faste intervaller på sygehuset.
Derudover er der stadig efterbehandling medicinsk.
De spørgsmål der ofte stresser og giver dårlig samvittighed er ofte i denne stil:
- Hvornår starter du så på arbejde?
- Har du en plan for hvornår du vender tilbage?
- Du må sige til hvilke opgaver du gerne vil løse når du kommer tilbage?
Det kan føles meget overvældende at skulle vende tilbage på arbejde efter et kræftforløb.
Mange oplever, at de har svært ved at koncentrere sig og husker dårligt, og at evnen til at overskue flere ting på én gang er væsentligt nedsat.
Disse symptomer kan minde meget om symptomer på stress, og det ER en slags stress, en belastningsreaktion og belastning der betyder, at kroppen og hjernen igennem lang tid har skullet yde og præstere mere end normalt.
På en måde er der lavet et ”overtræk på kontoen”, måske et forventet overtræk, på energikontoen. Alle ved, at kræftbehandling trækker på det fysiske og det mentale overskud, og mange tror og forventer at det løser sig af sig selv.
Når din ”energi konto” er i underskud, og der er overtræk, det vil sige, at du faktisk ikke har mere energi når halvdelen af dagen er gået - da kan det være uoverskueligt at starte på job igen
Det kan være, at nye tanker om hvordan livet skal leves, herunder arbejdslivet også presser sig på.
Du er måske begyndt at spekulere på om du vil bruge så meget energi og tid på dit arbejde fremover, sygdomsforløbet har sat livet i perspektiv og den måde du levede dit liv på før.
Læs mere om hvad der sker efter kræft i mit indlæg her:
Hvordan ved du så hvornår det er et godt tidspunkt? Hvad kan du sige til din arbejdsplads?
Arbejdspladsen er via lovgivningen forpligtet til at tage sygefraværssamtaler og det kan være godt og for mange er det en god og positiv kontakt.
Andre føler sig meget pressede og kan være bange for at miste deres job hvis de ikke vender tilbage hurtigst muligt.
Min erfaring er at langt de fleste, ca 80% ønsker at vende tilbage til deres arbejde, og til hverdagen. De ved bare ikke hvordan de bedste håndterer forventninger og udfordringer.
De hyppigste problemer er
- Træthed
- Nedsat hukommelse
- Manglende overblik
- Smerter
Hvornår skal du så starte på arbejde?
Der findes desværre ikke et entydigt svar på hvornår, du og din leder kan være opmærksom på disse 5 punkter i jeres dialog om tilbagevenden til arbejdslivet efter kræft.
- Den kræftsyge tror ofte de kan starte på job før de kan, de vil faktisk rigtig gerne.
- Det er godt at være meget præcise i hvilke forventninger der er, og at man godt kan bakke lidt hvis det er for stor en opgave eller for mange opgaver.
- Kræftsyge er ofte meget usikre på deres arbejdsevne og har svært ved at sige hvor meget eller hvor lidt de tror de kan. Det er godt at aftale hyppige opfølgninger efter arbejdsstart også selv om der er travlt på arbejdspladsen.
- Det kan være meget hensigtsmæssigt at aftale hvor ofte I skal tale sammen under sygemeldingen, for hyppige møder kan virke stressende.
- Mange lider af ”usynlige senfølger” såsom hukommelses- og koncentrationsproblemer samt manglende udholdenhed og angst for tilbagefald.
En god og åben dialog er et vigtigt skridt mod en vellykket jobstart efter kræft.